Wat zijn de beste luiers? Bekijk de ultieme luier test!

Wat zijn de beste luiers? Bekijk de ultieme luier test!
Natuurlijk wil ook jij alleen het allerbeste voor je kind. En er is niets zo vervelend voor een kind als een luier die niet lekker zit en/of je niet droog houdt. Reden voldoende om wegwerpluiers aan een test* te onderwerpen. In deze test zijn 11 luiers van de 10 meest bekende en verkochte luiermerken getest door 177 ouders gedurende 1 maand. Benieuwd naar de resultaten en welke luier er als beste uit de test komt? Lees dan snel verder! Overall uitslag: Pampers luiers zijn veruit de beste.!

Pampers veruit de beste

Pampers heeft een naam hoog te houden als het gaat om wegwerpluiers en maakt haar reputatie volledig waar. Het zal je dan ook vast en zeker niet verbazen dat Pampers luiers in deze test als winnaar uit de bus komen. Zij verdienen dan ook zonder enig voorbehoud de titel ‘beste luier’. Binnen het testpanel was hier geen enkele discussie over. Pampers Active Fit en de Pampers Premium Protection zijn goed voor zowel de eerste als de tweede plaats in de uitslag van deze luiertest. Wat wel verrassend is aan deze uitslag is dat de Pampers Active Fit luiers in aankoop voordeliger zijn dan de duurdere nummer 2 van de test, de Pampers Premium Protection. Waar luier dragende kinderen nog wel eens last van hebben is luieruitslag. Dat de Active Fit variant van Pampers op plaats één zijn geëindigd en de Premium Protection niet, heeft alles te maken met luieruitslag. Van het testpanel heeft namelijk 82% aangegeven dat hun kind totaal geen last heeft gehad van luieruitslag. Dit percentage werd door geen enkele andere luier overtroffen, laat staan geëvenaard. Het verschil tussen plek één en twee wordt verder verklaard door een beter draagcomfort en een betere pasvorm van de Active Fit. Wanneer we kijken naar doorlekken, dan zijn het juist de Premium Protection luiers die de bovenliggende partij zijn in vergelijking met de Active Fit luiers. De test wees uit dat eerstgenoemde luiers minder snel doorlekten. Is het dan alleen maar lof en hosanna als we het hebben over Pampers Luiers? Nee, dat is niet het geval. Er bestaat immers ook nog zoiets als de prijs van luiers. Pampers luiers zijn van alle geteste wegwerpluiers verreweg het duurst (gemiddeld 2 ½ keer duurder). Door middel van aanbiedingen valt er uiteraard wel iets te besparen op de aankoop van dit merk luiers, maar feit blijft dat ze, in verhouding met de overige merken luiers, duur zijn. Lange tijd is er amper concurrentie geweest voor Pampers. Hier is verandering in gekomen door de komst van Zwitsal luiers. Sinds september 2017 heeft Zwitsal het assortiment namelijk uitgebreid met luiers. Deze zijn niet in deze test meegenomen. Een bescheiden test, bestaande uit een testpanel van 8 personen, heeft deze luiers in een later stadium getest. Dit is een zogenaamde vergelijkende test geweest met de Pampers luiers. Uitkomsten van deze test zijn dat Zwitsal luiers de strijd met Pampers zeker aan kunnen, maar dat Pampers luiers nog steeds de beste luiers blijven. Deze beslissing is tot stand gekomen op basis van punten en niet van een knock-out.

Huismerk luiers

Pampers behoren tot de A merk luiers. Naast A merken onderscheiden we nog de huismerken van bijvoorbeeld supermarktketens en drogisterijen. Etos, onderdeel van het bekende Ahold concern, gooit hoge ogen met de luiers van het eigen merk. Deze Etos luiers weten de Pampers luiers niet alleen zeer behoorlijk te benaderen, maar zijn ook nog eens veel voordeliger dan het bekende A merk. Ten opzichte van de A merk Pampers scheelt dit ongeveer de helft, maar wanneer je de prijs van Etos luiers vergelijkt met andere huismerk luiers zijn ze relatief duur. Het testpanel was zeer te spreken over deze luiers met betrekking de eerder genoemde luieruitslag. Zo liet 78% van de testers weten dat er bij hun kind helemaal geen sprake was van luieruitslag tijdens de testperiode van Etos luiers. Kijken we enkel en alleen naar de testresultaten met betrekking tot luieruitslag dan is de conclusie dat de luiers van Etos op dit vlak de één na beste luiers zijn. Leuk weetje is dat het testpanel de Woezel en Pip afbeeldingen op deze luiers erg leuk vonden.

Maar wat is dan de beste koop?

Als we puur en alleen kijken naar wat de beste luier is op basis van de eigenschappen van de luier, dan is dit zonder meer de Pampers Active Fit. Maar de titel ‘beste luier’ is een andere dan de titel ‘beste koop’. Het predicaat ‘Beste Koop’ wordt vergeven aan de luier met de beste prijs/kwaliteitverhouding. Wat dit betreft zijn de onderlinge verschillen tussen een zestal luiers erg klein, waardoor er sprake was van heuse nek aan nek strijd. Deze zes luiers betreffen allemaal een huismerkluier van of een supermarktketen of van een drogisterij. Op basis van kwaliteit zou je zeggen dat de Kruidvat luiers (beoordeeld met een 7,3) er met de titel vandoor zouden gaan. De prijs van deze luiers gooit wat dit betreft echter roet in het eten, aangezien deze een kleine 20% duurder zijn ten opzichte van de overige huismerk luiers. De eigen merk luiers van de supermarkten doen qua prijs niet tot nauwelijks voor elkaar onder. De kosten per luier zijn plus minus 14 cent, maar dan heb je ze wel in grootverpakking (per 80 stuks) gekocht. Uiteraard ben je nu nieuwsgierig welke luier er met de titel ‘Beste Koop’ vandoor is gegaan. Dit is het merk Bumblies, de huismerk luier van de supermarkten die opereren onder de vlag van Superunie. De Bumblies luier scoorde een rapportcijfer van 7,1 en dit was genoeg om het predicaat ‘Beste Koop’ te mogen dragen. Het siert Superunie dat zij hebben aangegeven in het najaar van 2017 de Bumblies luiers aan te passen. Omdat er niet met zekerheid gesteld kan worden dat de uitslagen van de ‘oude Bumblies’ ook voor de nieuwe variant gelden is besloten om het predicaat ‘Beste Koop’ voor deze luiers in te trekken. Wanneer je Bumblies luiers tegenkomt in een verpakking met daarop een paars ‘magical tubes’ logo, dan weet je dat je te maken hebt met de aangepaste versie.

Goedkope luiers? De keuze is enorm

Als je op zoek bent naar goedkope luiers die kwalitatief gezien gewoon goed zijn, dan zijn deze gemakkelijk te vinden. De test wijst uit dat de prijs van de luiers van de bekende winkelketens zeer dicht bij elkaar liggen. Dit zelfde geldt voor de kwaliteit van deze luiers. Als er dan toch een winkelketen aangewezen moet worden die de voordeligste is, dan is dit de Aldi. Geen verrassing op zich, maar wat wel verrassend is, dat is dat juist de luiers van de Lidl iets duurder zijn. De eerlijkheid gebied hierbij wel te zeggen dat Lidl luiers per 50 stuks verpakt zitten en dat ook de reden is dat deze iets duurder uitvallen ten opzichte van de directe concurrentie. Lupilu lidl luiers

Wat vinden we van 'Eco luiers'?

Als er winnaars zijn, dan zijn er natuurlijk ook altijd verliezers. In deze luiertest zijn dat de Bamo Nature luiers en de Naty luiers. Deze beide merken zetten hoog in op ‘eco’ en pretenderen veel aandacht te hebben voor duurzaamheid, meer dan dat andere merken dit zouden hebben. Bovendien zegt elk luiermerk wel iets te doen op het vlak van duurzaamheid, dus het is vrijwel niet te doen om dit onafhankelijk te testen. En als je dit wel zou willen doen, waar ga je dan op testen? ‘Eco’ en duurzaamheid zijn dusdanig brede begrippen dat hier eenvoudigweg geen beginnen aan is. Als je dan toch bewust voor duurzame luiers kiest, dan zijn wasbare luiers verreweg de beste optie. Je hebt dan veel minder afval in vergelijking met wegwerpluiers en je zal met deze luiers ook voordeliger uit zijn. Toch is de kans groot dat je toch wel eens gebruik zal maken van het gemak van een wegwerpluier. We begrijpen dat je dan voor de eco luier wil gaan, maar het testpanel kreeg de handen voor deze luiers niet op elkaar. Met heel veel pijn en moeite komen de Bambo Nature luiers in de buurt van de huismerk luiers, maar meer dan dit is het ook niet. Bovendien betaal je ook nog eens flink meer voor deze luiers. Over de luiers van Eco by Naty kunnen we kort zijn. Een dure luier waar het testpanel absoluut niet over te spreken was.

Samenvattend

Samenvattend luiden de conclusies van deze luiertest als volgt:
  • Pampers luiers zijn veruit de beste. De allerbeste luier is de Active Fit met een 8 op het rapport. De tweede plaats wordt ook door een Pampers luier ingenomen, namelijk de Premium Protection die een 7,8 mag bijschrijven op het rapport.
  • De Beste Koop is de huismerkluier van Superunie, Bumblies. De prijs/kwaliteit verhouding is bij deze luier het meest ideaal. Jammer dat Superunie deze prima luier aan heeft gepast in oktober 2017, waardoor de Consumentenbond genoodzaakt was het predicaat ‘Beste Koop’ voor deze luier in te trekken.
  • Vind je Pampers toch te prijzig, maar wil je ook niet teveel toegeven op de kwaliteit? Dan zijn Etos luiers voor jou een uitstekende keuze. De Etos luier scoorde namelijk hoog met een 7,6 en komt hiermee als één van de weinige luiers in de buurt van de superieure Pampers.
  • De ecologische wegwerpluiers hebben geen potten kunnen breken. Integendeel! Beide ‘ecologische merken’ Bambo Nature en Eco by Nature eindigden op de laatste twee plekken in deze test. En dat is niet voor niets. Kies je voor duurzaam, kies dan voor wasbare luiers, want deze beide merken worden echt afgeraden door het testpanel.

De volledige uitslag**

Merk & typePrijs per luierTestoordeel
Pampers Active fit 4€0,358,0
Pampers Premium protection 4€0,397,8
Etos Luiers Maxi 4€0,187,6
Kruidvat 4 Maxi€0,167,3
Bumblies 4 maxi Luiers€0,147,1
Jumbo 4 Maxi€0,146,9
Albert Heijn Maxi luiers 4€0,146,8
Bebino (Aldi) Maxi 4€0,146,8
Toujours (Lidl) 4 Maxi€0,156,8
Bambo Nature 4 Maxi€0,326,8
Eco by Naty Luiers 4€0,356,0
*Test uitgevoerd door Consumentenbond september 2017 ** Bron: Consumentenbond luiertest september 2017
Nooit meer te veel betalen voor luiers!
Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang de beste aanbiedingen in je emailbox! Wij houden je op de hoogte van de aanbiedingen, wanneer jij wilt.
Sluiten X
We hebben gedetecteerd dat je ons waarschijnlijk vanuit België bezoekt.

Luieraanbiedingen is er ook speciaal voor onze klanten uit België!