Luieruitslag, hoe ontstaat en hoe voorkom je het

Luieruitslag, hoe ontstaat en hoe voorkom je het

Als je kindje huilt, dan is het soms best lastig om de oorzaak hiervan te achterhalen. Je kindje kan immers nog niet praten en dat zou het nu juist zo veel makkelijker maken. Maar wanneer je kindje last heeft van luieruitslag, dan is het direct duidelijk waarom hij huilt. Luieruitslag is echt heel vervelend en dat wordt direct bevestigd als je de felrode huid van de billetjes van je kleine uk ziet. Je voelt als het ware zelf het ongemak, de pijn en de irritatie. Maar hoe komt het dat je kindje last heeft van luieruitslag en wat kun je hieraan aan doen? Dat vertellen we je graag in dit blog.

Hoe herken je luieruitslag?

Luieruitslag is makkelijk te herkennen en komt op alleen op bepaalde plaatsen op het lichaampje van je baby voor. Deze plaatsen zijn voornamelijk de billetjes, de plasser, de schaamstreek en de dijbeentjes. De huid is op deze plekken zeer rood en geïrriteerd. Ze zien er branderig uit en voelen soms zelfs ook ietwat warm aan. Je kindje laat je direct weten dat je deze plekken niet aan moet raken, want dat doet pijn. Zeker wanneer er water of lotion op de huid komt.

Hoe ontstaat luieruitslag?

Luieruitslag kan door verschillende oorzaken ontstaan. Eén van de meest voorkomende oorzaken van deze vervelende huidirritatie is plassen en poepen. Zeker wanneer je kindje regelmatig last heeft van diarree is het belangrijk om de huid goed in de gaten te houden. Urine en vast ontlasting ‘bijten’ nu eenmaal en daar is het tere babyhuidje zeer gevoelig voor. Ook schuren van kleding of luiers kan luieruitslag veroorzaken. Luieruitslag kan verder veroorzaakt worden door een bepaald product. Denk hierbij aan een bepaald wasmiddel of een bepaalde babylotion. Ook de overstap naar een ander merk luiers of een ander wasmiddel kan tot gevolg hebben dat de huid van je kindje hier heftig op reageert. Tot slot is het goed om te weten dat de overgang naar andere voeding een ‘andere ontlasting’ tot gevolg heeft. Mogelijk reageert de huid van je kindje hierop en ontstaan die vervelende rode vlekken. Ook kan verandering van voeding ervoor zorgen dat je kindje vaker moet poepen en/of plassen en ja, dat betekent meer kans op luieruitslag.

Hoe behandel je luieruitslag?

Luieruitslag duurt gemiddeld genomen een dag of vijf, zes. Het is goed te behandelen, waardoor de ergste klachten als pijn en jeuk snel weg te nemen zijn. Het beste is om de geïrriteerde huid te behandelen met een zalfje. Je kunt hiervoor bij de drogist of apotheek een speciaal zalfje kopen, maar Bepanthen, wat je vast en zeker in huis hebt, volstaat ook. Het heeft geen zin om preventief de billetjes van je baby in te smeren met een zalfje, want dit voorkomt luieruitslag niet. Begin pas met smeren wanneer de eerste geïrriteerde plekken verschijnen en stop pas als de billetjes niet meer rood zien. Dit zou dus met een dag of vijf het geval moeten zijn, soms iets langer. Het is verstandig om even je dokter te raadplegen als de huid na ruim een week nog steeds felrood ziet. Het kan zijn dat je dan niet met luieruitslag van doen hebt, maar met een vervelende, hardnekkige infectie.

Hoe voorkom je luieruitslag?

Je kunt een aantal dingen doen om luieruitslag te voorkomen. En voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Weet echter dat deze huidirritatie niet altijd helemaal te voorkomen is. Wat super belangrijk is, dat is dat je je kindje regelmatig en vooral tijdig verschoont. Je kindje (te) lang in een vieze, natte luier laat liggen, dan is dit vragen om problemen. Verder is het belangrijk dat je de billetjes echt goed droog en schoon houdt. Was ze regelmatig met washandje met warm water, droog ze goed af en wrijf ze in met talkpoeder. Gebruik zo min mogelijk lotiondoekjes met parfum, want het is juist die parfum waar de billetjes erg gevoelig voor zijn. Tot slot, en we geven direct toe dat je dan een risicootje neemt/loopt, maar laat je kindje af en toe eens lekker in zijn blootje liggen. Dit doe je natuurlijk het beste op het moment dat hij net geplast heeft. Kortom, met een goede hygiëne en het gebruik van kindvriendelijk (lees: huidvriendelijke) producten voorkom je een hoop narigheid.

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief en betaal nooit meer te veel voor je luiers!

  • Ontvang wanneer jij wilt de beste aanbiedingen
  • Mis nooit meer een aanbieding!
  • Ontvang direct na aanmelding actieve kortingscodes!
We hebben gedetecteerd dat je ons waarschijnlijk vanuit België bezoekt.

Luieraanbiedingen is er ook speciaal voor onze klanten uit België!