Een luier verschonen is niet de leukste taak die er is. Het verschonen van onder andere Pampers hoeft echter niet moeilijk te zijn. Hoe vaak moet je luiers verschonen? Wat gebeurt als ik er niet vroeg genoeg bij ben? Heeft het dan schadelijke gevolgen voor de huid van het kind?

Luier verschonen: Stappenplan

  1. Zorg dat alles klaar ligt voor het verschonen van je luier. Zorg voor billendoekjes en een nieuwe luier.
  2. Maak de strips aan de zijkant los en zorg ervoor dat je met het billendoekje zo veel mogelijk schoonmaakt.
  3. Maak de voorkant van je kindje schoon. Begin bij de buik en ga richting de beentjes en het geslachtsdeel. Zorg hiervoor dat je genoeg billendoekjes hebt!
  4. Maak de billetjes schoon. Zorg ervoor dat je deze zo schoon mogelijk worden!
  5. Wanneer de schoonmaak klaar is, kan je de luier in de prullenbak achterlaten.
  6. Pak de enkeltjes vast en leg het deel van de luier met de plakstrip onder je kindje. Hier moet je ervoor zorgen dat de bovenrand van de luier ongeveer bij de navel van je kindje zit.
  7. Leg de beentjes weer neer en nu kan je de voorkant van de luier voor het buikje vouwen.
  8. Vervolgens maak je aan 1 kant de plakstrip los en trek je hem vast. Nu doe je hetzelfde voor de andere kant.
  9. Controleer of de luier niet te strak zit. Dit kan je zien door te kijken of je wijsvinger ongeveer er tussen past als speling.
  10. De luier is verschoond en de nieuwe luier zit goed. Tijd om de kleren weer aan te doen!


Moedermelk fase 

Zolang de babymoedermelk drinkt, valt alles nog wel mee. De geur is vrij zwak en ook de structuur is nogal vloeibaar, hoe vies de luier ook is. Een goed teken dat het jongetje of meisje toe is aan een nieuwe luier, is wanneer de baby huilt.

Zie je dat de luier vies is, doe dan de kleding uit op het bed. Vervolgens kun je in 1 handbeweging de strips van de luiers losdoen en tegelijkertijd alles goed schoonmaken. Daarna pak je gauw een billendoekje en maak je alles blinkend schoon.

Zodra alles schoon is, heeft het de voorkeur dat je ook wat talkpoeder op de huid doet of misschien zelfs zalf opsmeert zodat eventuele irritatie weg gaat. Neem nu gelijk de schone luier en plaats deze opengeslagen onder de baby. Sluit deze dan om de baby heen en maak de strips aan de zijkanten goed vast, maar niet te strak. Ziezo, de luier is verschoond!


Oudere baby’s

Wanneer je kindje al wat ouder begint te worden en met de pot mee begint te eten, zal ook de structuur van zijn ontlasting andere vormen aannemen. Dat betekent dus meer werk aan de winkel.

Ook zal de geur veel sterker worden, en het schoonmaakwerk vergt dan ook wat meer inspanningen dan bij een pasgeboren baby. De stappen die hierboven beschreven gelden grotendeels ook voor dit stadium alleen duurt het hier wat langer.

Hoe ouder het kind wordt, hoe beter hij of zij kan aangeven dat er verschoond moet worden. Hoe ouder ook, hoe groter de Pampers worden. Doe er verstandig niet een te kleine maat te nemen, want je wilt niet dat alles er langs gaat lopen natuurlijk. 

18 juli 2018 | Luier informatie